Artritele reactive, Artrita reactiva

artritele reactive

Sus In aparitia artritei reactive sunt implicati 2 factori: genetic si infectios.

artritele reactive

Factorul genetic este reprezentat de HLA B O alta gena care este implicata in aparitia artritei reactive este TAP transportatorul peptidului antigenic.

Factorul infectios consta in germenii care au aceleasi caracteristici: au capacitatea de a sintetiza lipopolizaharidul, adera usor la membrana celulara si invadeaza celulele mucoasei intestinale sau urogenitale persistand la nivel artritele reactive. Dintre bacteriile enterale amintim: Shigella flexuri, SalmonellaCampylobacter, Yersinia.

Vizualizări: Distribuie Articolul Artrita reactivă este o boală reumatismală, manifestă predominant prin artropatie inflamatorie nesupurativă, dezvoltată la distanţă de o infecţie digestivă, genito — urinară sau stimulare antigenică. Boala apare mai frecvent la persoanele cu predispoziţie genetică, purtătoare de HLA B Termenul de artrită reactivă este utilizat pentru a defini inflamaţia articulară căldură, durere şi tumefacţie apărută după o infecţie virală, bacteriană sau oricare altă stimulare antigenică. În pofida numelui său, boala nu se limitează numai la manifestări de tip artrită, ci are un caracter sistemic. Artrita reactivă cunoscută şi sub numele de sindrom Reiter este o boală care se exprimă prin inflamaţie artritele reactive durere articulară persistentă, de peste șase săptămâni, simptome cutaneo — mucoase, oculare, urinare şi genitale.

Bacteriile urogenitale implicate in aparitia artritei reactive sunt: Chlamydia TrachomatisUreaplasma urealyticum. Simptome Factorul care declanseaza artrita reactiva este infectia enterala exprimata prin diaree sau infectia urogenitala cum ar fi, uretritaprostatitaepididimitavaginitacervicita si care sunt exprimate prin scurgere mucopurulenta, disurie.

  • Artroza tratamentului caviar
  • Boala de sold
  • Consultant de specialitate: Dr.

Dupa aproximativ saptamani de la debut pot aparea manifestari sistemice, articulare si extraarticulare. Manifestarile sistemice constau in stare generala alterata, fatigabilitateartritele reactive in greutate, anorexiefebra pana la 39 de grade.

Medici care tratează această afecțiune

Manifestarile articulare sunt: - artrita periferica, aceasta putand fi monoarticulara sau oligoarticulara asimetrica si afecteaza articulatiile mari ale membrelor inferioare genunchi, glezna are caracter acut, migrator fiind insotita de semnele de inflamatie. Artrita artritele reactive poate avea si caracter cronic, insa mult mai rar si afecteaza articulatiile mici sau cele de la nivelul membrelor superioare - artrita axiala: sacroileita exprimata prin durere la nivelul feselor insotita de spondilita dorsalgie cu caracter inflamator - entezita : talalgie tendinita ahiliana durere toracica inflamatia insertiei muschilor intercostali pe coastedurere la nivelul crestelor iliace - dactilita : tumefierea unui deget sinovita, periostita - hipertrofia musculara la cvadriceps si apare rapid in artrita genunchiului.

Manifestarile extraarticulare pot fi cutaneomucoase keratoderma blenorrhagicum — manifestata prin vezicule clare pe fond eritematos cu localizare la nivelul palmelor si plantelor.

artritele reactive

O alta manifestare este balanita circinata ulceratie superficiala, margine neregulata, nedureroasa cu localizare pe gland sau canalul balanopreputial.

De asemenea pot aparea ulceratii nedureroase la nivelul tractului digestiv cavitatea bucala.

Artritele reactive

In artrita reactiva poate fi prezenta uretrita sterila, prin mecanism imun. In artritele determinate de Yersinia poate aparea eritemul nodos.

Alte modificari extraarticulare sunt cele unghiale modificari de culoare, hiperkeratoza, onicoliza asemanatoare cu cele din psoriazisoculare conjunctivita si uveita anterioara. Conjunctivita poate preceda afectarea articulara, intalnindu-se in doua treimi din cazuri, este precoce, bilaterala, recurenta.

Uveita anterioara, spre deosebire de conjunctivita este frecvent unilaterala, avand un risc crescut de cronicizare. De asemenea pot fi intalnite si manifestari renale ca de exemplu glomerulonefrita mezangiala cu depozite Ig A, amiloidoza.

artritele reactive

Manifestarile neurologice asociate artritei reactive pot fi neuropatie perifericamielita transversa, encefalita. Examenul radiologic al articulatiiei implicate in faza acuta evidentiaza modificari nespecifice, osteoporoza juxtaarticulara, tumefierea partilor moi.

Artrita reactiva

In faza cronica la examinarea radiologica se constata periostitaeroziuni marginale, anchiloza, entezitasacroileita unilaterala. Diagnostic Sus Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe examinarea clinica, anamneza care are un rol foarte important precum si pe analizele de laborator — prezenta sindromului inflamator si a serologiei pozitive.

artritele reactive

Diagnosticul diferential trebuie facut cu artrite infectioase, in special cea gonococica frecvent intalnita la femei fara asociere cu HLA B27 care este poliarticulara, fara entezita precum si cu alte spondiloartropatii seronegative: artrita psoriazica teren genetic variat, evolutie cronica, modificari radiologice caracteristice.

Tratament Sus In cazul artritei reactive tratamentul recomandat este cel cu antiinflamatoare nesteroidiene.

In cazul intolerantei la antiinflamatoare se recomanda Coxibii celecoxib. Corticoterapia se realizeaza intrarticular dupa eliminarea lichidului sinovial se introduce corticosteroid depozitperilezional in entezita sau in pulsterapie cu metilprednisolon in pusee acute sau atunci cand se asociaza si alte manifestari extraarticulare.

artritele reactive

Administrarea tratamentului cu corticosteroid pe cale orala are eficienta redusa sau este ineficienta. Antibioterapia este utilizata in cazul prezentei infectiei. Infectiile enterale se rezolva spontan cu exceptia infectiei cu Shigella.

Se recomanda fluorochinolone ciprofloxacina mg de 2 ori pe zi timp de zile.

Artrita Reactiva

Manifestarile tegumentare pot fi tratate cu keratinolitice, corticoizi topici sau cu methotrexat. In cazul conjunctivitei terapia recomandata este cea cu corticoizi locali artritele reactive uveita anterioara necesita si midriatice.

Daca sunt prezente afectiuni cardiace se instituie pulsterapie cu metilprednisolon iar in cazul cronicizarii se impune implantarea unui stimulator cardiac permanent sau proteza valvulara aortica. Evolutie Artrita reactiva este cel mai frecvent acuta fie ca puseu autolimitat — pacientul prezinta doar un episod in evolutie sau pusee de boala intermitente cu restituitrrea ad integrum artritele reactive puseele de boala.

artritele reactive

Rareori apar forme cronice cu evolutie ondulanta fara perioade de normalitate intre atacuri. Formele severe, distructive apar foarte rar cu spondilita secundara. Scorul prognostic ne arata daca evolutia artritei este severa.

Asevedeași